Otvoren poziv za popisivače za ovogodišnji Popis poljoprivrede Srbije

Beograd – Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je Javni poziv za prijavljivanje kandidata za popisivače poljoprivrednih gazdinstava, za potrebe Popisa poljoprivrede Srbije 2023.

Zainteresovani kandidati/kinje mogu da se prijave do 21. avgusta.

Popis poljoprivrede u Srbiji sprovešće se od 1. oktobra do 15. decembra, a planirano je da u njemu učestvuje oko 3.000 popisivača, 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora, koji će biti angažovani od 1. oktobra do 22. decembra.

Kandidat/kinja zainteresovan za posao popisivača treba da ima državljanstvo Srbije, prebivalište ili prijavljeno boravište u Srbiji, najmanje 18 godina starosti u trenutku popunjavanja prijave, stečeno najmanje trogodišnje srednje obrazovanje, kao i da nije osuđivan, da protiv njega nije pokrenuta istraga i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Takođe, potrebno je znanje rada na računaru i mogućnost pristupa internetu tokom angažovanja.

S izabranim popisivačima potpisivaće se ili ugovor o privremenim i povremenim poslovima ili ugovor o dopunskom radu, u zavisnosti od trenutnog radnog statusa.

Pre početka popisa biće organizovana petodnevna obuka za organizatore i neposredne izvršioce, po nivoima, radi obezbeđivanja jedinstvenog postupanja u tumačenju i primeni metodologije, prema planu i programu RZS-a.

Predviđeno ja da po popisivaču bude oko 250 gazdinstava, a podaci će biti prikupljani metodom intervjua na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava.

Popisivači će podatke unositi direktno u elektronski upitnik na laptopu.

Popis poljoprivrede 2023. obuhvatiće poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Srbije, bez obzira na status (porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika).

Кandidati za popisivaće mogu da se prijavljuju isključivo popunjavanjem elektronske prijave, a biće rangirani na osnovu podatka iz prijave o opštini u kojem imaju prijavljeno prebivalište ili boravište i ostvarenih bodova.