ОТВОРЕНА ВРАТА ИПАРД ПРОГРАМА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ 5. АПРИЛА У НОВОМ САДУ

  • НАСЛОВНА
  • Uncategorized
  • ОТВОРЕНА ВРАТА ИПАРД ПРОГРАМА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ 5. АПРИЛА У НОВОМ САДУ

Информативна сесија о ИПАРД програму намењеном пољопривредницима који желе да унапреде своја газдинства биће одржана у Новом Саду, а том приликом биће речи и о будућим позивима и осталим мерама доступним кроз ИПАРД ИИИ програм.

Сесија ће бити одржана у петак, 5. априла од 12.00 часова у Канцеларији за сарадњу са цивилним сектором Града Новог Сада (Булевар Деспота Стефана 5).

Присуство је бесплатно, а потребно је регистровати се на следећем ЛИНКУ.

Подршка пољопривредницима кроз ИПАРД III програм отпочела је недавно, отварањем позива за Меру 1 –  инвестиције у физичку имовину пољопривредих газдинстава, који ће бити отворен до 24. маја ове године. Стога смо припремили серију информативних радионица, на којима ће се говорити коме је све Мера 1 намењена, како се на њу пријавити, које су најчешће грешке приликом аплицирања, а публика ће имати прилику да постави питања стручњацима из Министарства пољопривреде и Делегације Европске уније у Србији.

Током сесија биће речи и о будућим позивима, и осталим мерама доступним кроз програм ИПАРД III, а овоме ће говорити:

Ласзло Арендас, Делегација Европске уније у Србији

Лазар Поповић, Управа за аграрна плаћања

Иван Егерић, Управа за аграрна плаћања

Дарко Цицмил, Управа за аграрна плаћања

Растко Ценић, ИПАРД Управљачко тело

Тренутно актуелни конкурс намењен је пољопривредницима, који планирају да улажу у физичку имовину, односно изградњу и опремање објеката на газдинствима, као и онима који би подигли нови, вишегодишњи засад воћа, или обновили постојећи. Обухваћени су сектори млека, меса, воћа, поврћа, житарица и индустријског биља, грожђа, јаја и рибарства.

Детаље позива погледајте на ОВОМ ЛИНКУ.

Према индикативном плану Управе за аграрна плаћања, очекује се да наредни јавни позив буде расписан у априлу, и то за Меру 3, а која се односи на инвестиције у физичку имовину, које се тиче прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства.

ИПАРД (Инструмент претприступне помоћи за рурални развој)

Подсетимо, за цео седмогодишњи циклус ИПАРД III (2021-2027) ЕУ је определила 288 милиона евра, што ће са доприносом Републике Србије, као и приватним доприносом корисника обезбедити преко 580 милиона евра намењених сектору пољопривреде и руралног развоја.

ИПАРД III подразумева и Мере 3 и 7, док су у припреми и Мере 4, 5, 6. Више о њима можете сазнати на сајтовима Управе за аграрна плаћања и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Поред тога, Европска унија је подржала пољопривредни сектор са више од 150 милиона евра пре него што је започео ИПАРД II програм са алокацијом од 175 милиона евра подршке ЕУ. Актуелни ИПАРД III програм донеће више могућности српским пољопривредницима и исплатиће додатних 288 милиона евра подршке ЕУ.

Главни циљеви подршке у оквиру ИПАРД-а јесу повећање конкурентности српских пољопривредника, очување животне средине и биодиверзитета, подршка руралним предузећима и заједницама и развој руралне инфраструктуре.

Све важне информације можете потражити у Управи за аграрна плаћања на мејл  ipard.info@minpolj.gov.rs или број телефона +381 11 31 07 013.

Фото: europa.rs.